Co to je Yerba Maté

Yerba maté, cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis) z čeledi Aquifoliaceae je tropická nebo subtropická rostlina, která potřebuje vysoké teploty a značnou vlhkost – až 1500 mm ročních srážek. V divoké přírodě potřebuje tento stálezelený strom ke svému úplnému vzrůstu až 25 let a dorůstá výšky až 18 metrů. Na plantážích se však z důvodů jednodušší sklizně nechává dorůst maximálně do výšky 5 metrů. Optimální prostředí jejího výskytu je mezi 10. a 30. stupněm jižní zeměpisné šířky v červené, na železo bohaté zemi. V těchto pásmech se deště vyskytují celoročně a teplota se pohybuje mezi 15° a 25°C. Ve volné přírodě se rostlina rozmnožuje tak, že ptáci roznášejí bobule se semeny (ve svých trávicích traktech), v pěstitelství je nejobvyklejší reprodukční technikou rozrůstání. Semena musí být zaseta ihned, jinak rychle ztratí svoji životaschopnost. Relativně krátká doba životaschopnosti s nízkou klíčivostí bezpochyby přispěly k potížím s rozšířením této rostliny na jiné kontinenty v minulosti. Rozmnožování roubením, řízkováním a křížením není příliš rozšířeno. Yerbu maté, která roste jako divoká rostlina a má charakteristické aroma a chuť, nikdy nedokáže předčít rostlina kultivovaná, rostoucí na plantážích, ačkoli se velmi široce pěstuje, aby bylo možné uspokojit požadavky trhu.

Yerba maté je pravděpodobně nejoblíbenější jihoamerický nápoj, připravovaný z vysušených , lehce pražených a rozemletých lístku cesmíny paraguayské, což je stále zelený, asi 15 m vysoký strom. Pěstuje se hlavně na území Argentiny, Brazílie, Chile, Uruguaye a Paraguaye.

Pití nápoje Yerba maté je známé velmi dlouho. Již v dávných dobách tuto rostlinu využívaly indiánské kmeny Guarani. Za značnou popularizaci v Evropě a potažmo v celém moderním světě můžeme vděčit Jezuitům, kteří v těchto končinách na konci XVII století zakládali své mise a kláštery.
Pití a příprava Yerba maté je velmi zajímavým rituálem. Při tradiční přípravě jsou nezbytné dvě základní věci. Jednak je to vhodný pohárek nazývány Maté také Matero, nejčastěji vyrobeny z plodu tykve Kalabasa nebo vysoustruženy z posvátného dřeva Palo Santo nebo dřeva Algarrobo. Samotný nápoj se pak srká skrze slámku nazývanou Bombilla, vyrobenou z bambusu nebo různého druhu drahých kovů a slitin. Často ručně tepaná, postříbřená nebo pozlacená a obohacena drahými kameny.
Chuť nápoje, který se z této rostliny připravuje můžeme částečně přirovnat k některým hutným druhům zelených čajů. Nálev nabízí širokou škálu různých jemných tonů chuti a vůní. Ovlivněné jsou samozřejmě způsobem pěstování, dobou sběru, způsobem zpracování, dobou zrání atd. Rostoucí popularitu si získávají různě aromatizované druhy.
Aktuálně si nápoj získává popularitu především jako zdravější alternativa kávy. Má mnoho zdraví prospěšným vlastností a velký obsah nezbytných vitamínů a minerálu (vitamín B1, vitamín B2, vitamín C, vitamín PP, draslík, měď, hořčík, mangan atd.). Obyvatelé Jižní Ameriky také pitím maté tlumí pocit hladu, což jim pomáhá přežít v dobách nouze. V dnešní době se tato vlastnost využívá při různých redukčních dietách.

Maté obsahuje dále velké množství vitamínů jako například vitamín A, B1, B2, B3, B5 a C. Z minerálů v ní můžeme najít vysoké množství vápníku, hořčíku, manganu, železa, selenu, draslíku, křemíku a fosforu. Mimo jiné maté disponuje velkým počtem aminokyselin (asi 15 druhů), stopovými prvky a antioxidanty. Obsahuje kofein, který v kombinaci s ostatním látkami povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje. Dále obsahuje více než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2 a C. Zastoupeny jsou také minerální látky jako jsou magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor. Obsažené látky (kofein, matein, heobromin, theofylin atd.) působí povzbudivě a stimulačně, oddalují nástup únavy, zvyšují termogenezi, podporují trávení a napomáhají odbourávat tukové zásoby v organizmu (proto je výtažek z yerby maté součástí mnoha přípravků na hubnutí). Zde hraje rovněž roli, že se podílí na efektu snížení chuti k jídlu. Dále reguluje šetrným způsobem funkci ledvin, protože působí proti zadržování přebytečného množství tekutin v těle. Mimo jiné také posiluje imunitní a nervový systém. Z další účinků je uváděno, že Yerba maté hraje roli při procesu čistění krve, zrychluje myšlenkové pochody, zlepšuje pamet’, dodává energii, snižuje dopady alergických reakcí, působí močopudně, podporuje činnost trávící soustavy, zvyšuje odolnost organismu při extrémních podmínkách jako je zima, horko nebo stres či snižuje cholesterol atd. Navíc je maté i skvělý antioxidant, tj. působí proti škodlivým účinkům tzv. volných radikálů (díky obsaženým vitamínům a minerálům).
Podle novějších výzkumů obsahuje Yerba maté nejen mnohé vitaminy, minerály a stopové prvky, ale také mimořádně účinné látky, které posilují imunitní systém, účinkují proti mnoha alergiím a senné rýmě. Pravidelné popíjení mate potom působí na celý lidský organismus omlazujícím efektem. Vliv Yerby maté na úpravu tělesné hmotnosti je při alespoň několikaměsíčním popíjení patrný. Fakt, že pročisťuje tělo od toxických látek a zmírňuje pocity hladu, je ještě totiž podpořen skutečností, že aktivuje látkovou výměnu

Copyright © Roman Kamarád 2012 / vytvořil: McHead.net